Přejít k hlavnímu obsahu

Máte jíst lepek?

Text: Ludmila Hamplová, foto: Getty Images/20.7.2017
Taky si odpíráte voňavé babiččiny koláče i dříve milované těstoviny ze strachu o své zdraví? Zklamu vás, nejspíš se trápíte úplně zbytečně, i když je to teď hit. 

S lepkem je to vážně zlé. Došlo mi to minulý týden, když jsem na návštěvě ve svém rodném městě zašla do místního pivovaru vyhlášeného poctivou českou kuchyní. V jídelníčku měli novinku, a to nudný plátek masa s čímsi, co si už ani nepamatuju, ale hlavně s komentářem, že jde o zdravé jídlo, neb je zaručeně bez lepku, mléka i cukru. Podle číšníka je teď moderní vařit bez lepku, a protože i na maloměstě chtějí být trendy, musí nabízet jídlo bez něj. Šokoval mě. Už jsem si zvykla, že se bez lepku jí ve stylových pražských kavárnách plných hipsterů a jiných divných existencí, ale o tom, že hrůza z lepku dorazila i na venkov se mi nezdálo ani v nejdivočejších snech.

Lepek, ještě donedávna normální součást lidského jídelníčku, se doslova přes noc stal nepřítelem číslo jedna. Teda poté, co byl hlavním zabijákem cukr a ještě před ním to bylo kravské mléko. Prý se stačí lepku vyhýbat a s vaším tělem se začnou dít divy. Nejen, že zaručeně zhubnete, ale ještě budete mít energii na rozdávání, srdce zdravé jako zvon a určitě se vyhnete nekonečnému seznamu ošklivých nemocí, které má údajně způsobovat. Takže sbohem obezito, cukrovko i rakovino. Věří tomu tisíce vyznavačů zdravého životního stylu, kteří jsou stejně jako vosa na bonbón přitahováni každou momentálně trendy novinkou. Instagram je plný fotek modelek a jejich takřka zázračného bezlepkového jídla. Hollywoodské krásky přísahají, že bez lepku jsou nejen mnohem krásnější, ale i šťastnější a Gwyneth Paltrow rovnou napsala bezlepkovou kuchařku. Ale opravdu budeme bez lepku zdravější a šťastnější?

KILA DOLŮ SNADNO A RYCHLE

Jestli vám teď zaskočila v krku sušenka nebo snad křupavý rohlík s máslem, můžu vás uklidnit. „Lepek sám o sobě není jed a obviňovat ho ze vzniku civilizačních chorob je stejné, jako tvrdit, člověka zabije sledovaní televizních seriálů,“ popisuje Maroš Rudnay, mladý lékař a jeden ze slovenských Lovců šarlatánů, kteří se věnují vyvracení nejrůznějších nesmyslů o lidském zdraví. Za hubnutí i případné snížení rizika rozvoje civilizačních chorob tak nemůže vynechání lepku, ale celkově zdravější životní styl, tedy vyvážený jídelníček a dostatek pohybu. Podle něj každá změna jídelníčku, při které se člověk víc soustředí na to, co jí, a ještě se
k tomu hýbe, přinese snížení hmotnosti. „Zdravému člověku lepek neublíží a může ho sníst, kolik chce,“ říká rozhodně Rudnay. Problém znamená pouze pro ty, kteří trpí celoživotní nesnášenlivostí lepku. Ti si ale nemůžou vybrat, zda lepek budou jíst. Aby zvládli svou nemoc, musí luštit drobná písmenka na obalu a sledovat, jestli se lepek neskrývá třeba v čokoládě, jogurtu nebo šunce. Večeře s přáteli je pro ně horor, protože můžou jíst jen to, co je 100% bez stopy lepku a to zvládne jen minimum podniků. Lidem trpícím nesnášenlivostí lepku ale bezlepková móda překvapivě pomáhá. Patří mezi ně i moje mladší sestra. V Olomouci, kde studuje, nemá šanci dát si skutečně bezlepkový oběd v restauraci, a tak si na každý den chystá několik krabiček s jídlem. Když jsme spolu ale vyrazily do Londýna, skoro každá kavárna měla aspoň něco bezlepkového. Prý to zákazníci hodně chtějí, a tak se přizpůsobili. Vydělávat na bezlepkovém menu se tam stalo samozřejmostí. „Bez pšenice dokáže naše tělo fungovat, ale není žádný důvod ji vyřazovat, pokud člověk nemá prokázanou celiakii nebo alergii na lepek,“ vysvětluje Aneta Sadílková, nutriční terapeutka III. Interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Obiloviny a výrobky z nich, zejména ty celozrnné totiž obsahují nejen lepek, ale hlavně také komplexní sacharidy. „Jejich příjem je velmi důležitý, protože se jedná o základní zdroj energie pro tělo,“ dodává. Vynechání všeho pečiva i například těstovin bez odpovídající náhrady tak nakonec může vést k tomu, že vám energie bude brzy chybět. Pšenice, hlavní zdroj lepku, se dá nahradit třeba luštěninami, pohankou, quinnou, kukuřicí nebo rýží, ale je to náročné na čas i peníze a hlavně zbytečné. „Zcela vynechat ze stravy pšenici, pokud k tomu není zdravotní důvod, je nesmysl a zbytečný experiment,“ uklidňuje obezitoložka Dita Pichlerová z pražské OB kliniky. S pečivem to podle ní není nutné přehánět, ale zhruba 2 x 50 g celozrnného pečiva denně by ve stravě být mělo. „Pro lepší představu si to zkuste zvážit, opravdu to není mnoho,“ dodává.

DROGA JMÉNEM ROHLÍK

K lidské přirozenosti ale patří víra v nesmysly a jednoduchá řešení, nemluvě o touze patřit mezi ty, kdo jsou momentálně „in“ a patří jim zájem okolí. Označit lepek za zdroj všech zdravotních problémů je sice pitomost, ale také úleva. Najednou je tu jasný viník, kterému můžete spílat za to, že se cítíte mizerně, což je mnohem snazší než svůj hektický život plný nezdravého jídla změnit od základů. Dokonce existuje i dost bláznivá teorie, že lepek je droga způsobující regulérní závislost i abstinenční stavy spojené s úzkostí a celkovou nepohodou. Kdo z vás tyto pocity nezažil, ať zvedne ruku. „Závislost na pšenici se z pohledu dnešních znalostí jeví jako hodně velký nesmysl. Konzumace pečiva z vás závislého neudělá,“ uklidňuje profesor Michal Miovský, přední český expert na problematiku závislostí a přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN.

Jídlo navíc není jen zdroj živin, které potřebujeme k přežití, ale také způsob, jak se společensky zařadit, a tak trochu se vytáhnout před ostatními. Pochlubit se na facebooku s fotkou zaručeně bezlepkového koláče a sbírat obdivné lajky je příjemné a co teprve, když se vytáhnete se selfie štíhlého břicha. Pak už vůbec nejde o lepek, ale o ten zatraceně příjemný pocit, když jste ve středu dění a všichni okolo vás obdivují. A ten je mnohem silnější než nějaká teď módní dieta. 

Aktuální číslo
přihlásit se k odběru newsletteru
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama